Atatürk dizisine rekor bütçe: 8 milyon dolar

Bu hafta magazin haberleri dizi dünyasından. Önce Aras Bulut İynemli'nin başrol oynadığı Atatürk dizisinin detaylarına dalıyor, sonra televizyon dünyasından son haberler arasında geziniyoruz.

8 Temmuz 2023
Aras Bulut İynemli kariyerine güç, hesabına da 5 milyon lira katan dizi için bir tek şu açıklamayı yaptı: "Her aşamasında çok heyecan duydum. Atatürk'ü oynamak büyük bir gurur ve onur."

Aras Bulut İynemli’nin başrolde olduğu ‘Atatürk’ dizisi bir rekora imza attı! ABD’deki Ermeni lobisini ayağa kaldıran yapım için hiçbir Türk dizisine nasip olmayan paralar harcandı: 8 milyon dolar su gibi aktı.

Rekor rakamlar

29 Ekim’de, Disney ve Fox’da seyirciyle buluşacak olan ‘Atatürk’, bugüne kadar yapılmış en pahalı dizi rekorunu kırdı. 6 bölümlük yapım ön hazırlık dahil 8 milyon dolara (208 milyon lira) mal oldu. Atatürk’ü oynayan Aras Bulut İynemli bölüm başına 850 bin lira aldı.

Role nasıl seçildi?

Aras Bulut İynemli, yapım ekibi tarafından akla gelen ilk ve tek isimdi. Rol seçimini yönetmen Mehmet Ada Öztekin ve yaratıcı ekibe bırakan yapımcı Saner Ayar’ın tek şartı vardı: “Başrol oyuncusu yurt dışı satışları için de talep gören bir isim olsun.” Ekip, şu an dünyada 55 milyon kişi tarafından izlenen ‘7. Koğuştaki Mucize’ye imza atmış, filmin başrol oyuncusu Aras Bulut İynemli’yi dünyaya tanıtmıştı. Konuşulanlara göre; İynemli teklife daha ilk dakikada “Evet” demiş.

Müze gezdi, belgesel izledi

Role hazırlığı bir yıl sürdü. Tarih profesörlerinin kendisi için seçtiği Atatürk konulu yerli-yabancı kaynakları okudu. Belgeselleri izledi. Fotoğrafları ve belgeleri inceledi. Bazı müzeleri gezip notlar bile aldı. Kitap merakıyla bilinen İynemli’de şu an değerli bir Atatürk arşivi var. 

‘Hiç benzemiyor’ eleştirisi

Rolü için saçlarını sarıya boyatıp bıyık bırakan Aras Bulut İynemli’nin imajı “Atatürk’e hiç benzemiyor” yorumlarına neden oldu. Bazı sosyal medyaya göre; rol Kıvanç Tatlıtuğ’un olmalıydı! Bu arada Kıvanç Tatlıtuğ’un adı başka bir ‘Atatürk’ projesi için gündeme geldi. Aras Bulut bu konudaki sorulara yorum yapmadı. Gülümsemekle yetindi…

Peşine düşen üç yıldız

Aras Bulut İynemli’nin adı açıklanmadan önce role talip olan üç yıldız oyuncu, yapımcı Saner Ayar’ı defalarca aramış. Ama etkili olamamışlar. Oyunculardan ikisi ekranın en çok kazanan isimlerinden.

Gizlilik sözleşmesinde ne var?

Aras Bulut İynemli, 2021’de “Evet” dediği rol için gizlilik sözleşmesi imzaladı. Yapımla ilgili tek kelime etmedi. Adının açıklandığı andan, yayın tarihi 29 Ekim’e kadar özel hayatına da dikkat edecek. Yani kendisini çok sevdiği Alaçatı’da çapkınlık yaparken görmemizi istemiyor. Ya da hehangi bir polemiğe girmiyor. Kampanya yüzü olduğu reklam dışındaki tekliflere “Hayır” dedi. Instagram’a az giriyor.

Kadro nasıl seçildi?

Aras Bulut İynemli’nin ‘Muhteşem Yüzyıl’dan bu yana en keyifle çalıştığı isimler Mehmet Günsür (Ali Rıza Bey) ve Sarp Akkaya (Enver Paşa) ilk belirlenen isimler oldu. Zübeyde Hanım rolü için ‘botoksuz’, ‘dolgusuz’ kadın oyuncular arasından seçim yapıldı. Burun estetikli de olsa Songül Öden’de karar kılındı. Atatürk’ün çocukluğunu oynayan Emre Mete Sönmez ise ‘Yaralı Kuşlar’daki performansıyla rolü kaptı.

Zengin bir set

Çekimler, Temmuz 2022’de başladı, Ocak 2023’de bitti. İstanbul, Çanakkale-Ezine, Konya-Karapınar’da gerçekleşti. Figürasyon kadrosu binleri geçen dizinin sette çalışan görevli sayısı bazı zamanlar 400’ü buldu. Setteki disiplin, konfor ve çalışma ortamı sektörün dilindeydi.

Ağlatan sahne: Conk Bayırı

8 ay önce yayınlanan fragman 2 milyon 400 bin kez görüntülendi. 10 Ağustos 1915’te, Conk Bayırı’ndaki Mustafa Kemal Atatürk sahnesi büyük yankı uyandırdı. “Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, bulunur elbet kurtaracak bahtı kara maderini” sözlerini söylerken Aras Bulut İynemli’nin sette duygulanıp ağladığı da konuşuluyor.

 Dizi setlerinden son havadisler

Gelelim dizi setlerinden son havadislere…

Patronlar sıkı pazarlıkta

Bir yıl önce Türkiye’ye giriş yapan Disney, yerli yapımları yayından kaldırdı. Çekimleri başlayacak yapımları durdurdu. Peki çekilen onca iddialı iş ne oldu? Yapımcılar, TV kanallarının patronlarını arayıp “Bütçenin üçte birini ödeyin, işi size verelim” diye pazarlıklar içindeymiş. Bazı star oyuncular da “Biz Disney’le çalıştık, neden başka bir kanalda görünelim” diye yapımcılarla tartışma içine girmiş.

Özgü Namal, 10 yıl aradan sonra tartışılacak bir rolle ekrana dönüyor.

Büyük buluşmada neler olacak?

Gözler, Özgü Namal ile Özcan Deniz’in başrolünü paylaşacağı, çekimleri eylül sonu başlayacak ‘Kızıl Goncalar’ adlı dizide. Fox’da ekrana gelmesi beklenen yapım, muhafazakar-modern dünyanın çatışmasını anlatacak. Tıpkı davaları hala süren ‘Kızılcık Şerbeti’ gibi…

Setlere mahremiyet koçları geliyor

Her sezonda dizilerdeki iddialı aşk sahneleri tartışma konusu oluyor: ‘Acaba başrol oyuncuları gerçekten aşk yaşayacak mı?’ diye… Kimi umursamıyor, sahnesini rahat rahat çekiyor. Kimi de geriliyor. İşte gerilenler için bazı dizi setlerinde ‘mahremiyet koçları’ bulunacakmış. Koçlar, nazik sahneler öncesi konsantrasyonu bozulan oyuncuları duruma hazırlayacakmış.

Krizden para kazanacaklar

Rusya-Ukrayna savaşı yalnızca siyaset, ekonomi ve turizmi değil, sinema-tv dünyasını da etkilemiş. Hollywood’dan ambargo yiyen Rus yapımcılar, Türk meslektaşlarını arayıp “Bize içerik üretin” diyormuş.

 600 bin dolara satıldı

Latin Amerika, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Endonezya, İtalya, İspanya ve Romanya en çok Türk yapımı alan ülkeler. Türk dizilerinin bölüm başı satış rakamı 600 bin doları geçmiş. Örnek mi? ‘Yalı Çapkını’… 

Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Serenay Sarıkaya ve Halit Ergenç, yurt dışı satış garantisi olan oyunculardan. Bu yüzden kaşeleri yüksek

Kazanç garantili yıldızlar

Kıvanç Tatlıtuğ ve Halit Ergenç gibi oyuncuların bölüm başına 1 milyonun üzerinde rakam telaffuz etmesinin sebebi; yurt dışı satışlarının garanti olması… Kadın yıldızlarda garanti isimler 800’er bin lira ile Beren Saat ve Serenay Sarıkaya…

Sözleşmedeki estetik cezası

Yapımcı ve yönetmenler “Estetiği abartmış oyuncu istemiyoruz” diye net bir tavır ortaya koyuyordu. Bu, tavır olmaktan çıktı, karara da bağlandı. Bazı sözleşmelerde ‘sezon ortası estetik yasağı’ var. 

Diziler, reyting ve yüksek kazanç hocalar arasında ‘etik’ tartışmasına neden oldu. Prof. Dr Arif Verimli (solda) ve Gülseren Budayıcıoğlu

Hocalar arası gerginlik

Herkes, hastalarıyla yaptığı seanslardan esinlenerek dizi hikayeleri yazan psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu ve meslektaşı Prof. Dr. Arif Verimli arasındaki gerginliği konuşuyor. Verimli “Hastalarım üzerinden kitap ve senaryo yazmıyorum” diyerek Gülseren Budayıcıoğlu’nu hedef aldı. Budayıcıoğlu bu sözlere çok içerlemiş. Bu arada Verimli’ye hiç mi teklif gitmedi? Gitmiş… Hem de iki büyük yapım şirketinden. Ama Verimli cazip teklifleri “Etik bulmuyorum, yapanlara da saygı duymuyorum” diye kabul etmemiş. 

Can Yaman, İtalya’da bölüm başına 200 bin euro’ya sözleşme yeniledi

Can Yaman para basıyor

Kariyerine İtalya’da devam eden Can Yaman, Canale5’te izlenme rekoru kıran ‘Viola come il mare’ adlı dizisinin ikinci sezonu için anlaşma imzaladı. Aldığı rakamın 200 bin euro (5.7 milyon lira) olduğu konuşuluyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.